Cultuur expliciteren: overbodige luxe?

Organisatiecultuur is onzichtbaar, maar duikt overal op. In veel situaties is het de verborgen factor. Want cultuur bepaalt hoe medewerkers en teams zich gedragen tegenover elkaar, klanten en stakeholders. Deze opleiding behandelt het waarom, het wanneer en het hoe van een gezonde, gedragen cultuur.

Wat is cultuur?

Het is fluffy, toch? Nee, dus. Cultuur is gebouwd op waarden en die sturen gedrag, elke dag. Die bepalen hoe medewerkers ageren met elkaar, met betrekking tot hun werk en de buitenwereld. Het zit in hoofden, harten en processen. En het is vooral bijzonder concreet.

Bij bepaalde uitdagingen of vanaf een bepaalde maturiteit, wordt het zinvol om de cultuur van uw organisatie te expliciteren. Het hangt samen met uw marktpositionering én met intern engagement en veerkracht.

Verankeren of veranderen

Een cultuur expliciteren is een afgebakend project, waar u best medewerkers of andere stakeholders van in het begin in betrekt. Het vertrekt vanuit een ambitie en een realiteit, en hoe die samenkomen. Daarna wordt het een traject, waarin u uw organisatie voor langere tijd wil meenemen. Hoe begint u daaraan?

Ambitie én realiteit dus. Maar soms liggen die wel erg ver uit elkaar. Dan spreken we over een cultuurverandering. Een organisatiecultuur is altijd in beweging. Maar misschien wilt u er een extra duwtje aan geven. U staat dan voor de uitdaging om een brug te leggen van van ‘as is’ naar ’to be’.

Docent: Sanne Huysmans, senior communicatieconsultant

Wanneer is dit iets voor u?

  • U bent een (HR-)manager van een scale-up of kmo die aanvoelt dat er behoefte is aan een gedeeld kader
  • U bent een leidinggevende of projectleider die een beter zicht wil krijgen op de geschikte aanpak van een cultuurproject/-traject

Data

  • vrijdag 28 oktober, 9:00-12:00u, Berchem

Locatie

Antenno kantoor, Berchem

Prijs

€ 350, exclusief BTW.

Geïnteresseerd?

Wij behandelen uw gegevens met zorg. Lees er hier alles over.
Image by wirestock on Freepik

 

Interesse in een inhouse sessie cultuur expliciteren?

Contacteer ons