In 5 stappen naar een succesvolle rebranding

In 5 stappen naar een succesvolle rebranding

1. Maak ruimte

Een strategische denkoefening doe je niet ‘tussen de soep en de patatten’. Je moet er ruimte voor maken: ofwel moet een medewerker een aantal taken duidelijk aan de kant zetten of aan iemand anders doorschuiven, ofwel haal (of heb) je iemand in huis die zich op marketing en communicatie focust.

Ruimte maken kan je ook doen door er een externe partner bij te betrekken. Wanneer je voor een ervaren bureau kiest, heb je bovendien het voordeel dat je zicht krijgt op de valkuilen in elke fase.

2. Gefaseerd

De grootste fout die je bij een rebranding kan maken, is alles tegelijkertijd te willen doen. Wie niet eerst alles opengooit en alles in vraag stelt – en daar de tijd voor neemt -, kan onmogelijk de juiste beslissing over de nieuwe strategie nemen. Een rebranding moet een aantal fasen doorlopen. Eerst moet de huidige strategie geanalyseerd worden, net als getoetst aan de werkelijkheid: hoe word je als bedrijf gepercipieerd door klanten, prospecten, medewerkers… ? Dat helpt je om je strategie aan te passen indien nodig en daar vervolgens over te communiceren.

3. Onderzoek

De perceptie van je strategie of je bedrijf kom je niet zo gemakkelijk te weten. Ga op onderzoek uit of laat onderzoek uitvoeren.

4. Ga back to basics

De synthese van alle informatie is uiteraard cruciaal. De belangrijke elementen komen vaak spontaan bovendrijven en leiden tot een nieuwe of hernieuwde strategie. Die vertaalt zich vervolgens in een visie en een missie. Een nieuwe naam en/of baseline kunnen er het gevolg van zijn. Maar verkijk je niet op wat uiterlijk zichtbaar is. Het is niet omdat een rebranding niet voor een nieuwe naam gezorgd heeft, dat ze niet zinvol was.

5. Toon je nieuwe identiteit

De laatste en meest visuele stap is het aanpassen van de communicatie-uitingen. Huisstijl en logo kunnen aangepast worden.

Communicatie is trouwens een element dat nooit volledig afgerond is. Je moet blijven communiceren over je strategie en in die zin is er bij een rebranding nooit een eindpunt.

Samenwerken?

Benieuwd hoe wij een rebrandingtraject aanpakken? Klik hier voor meer inspiratie.

Ontdek onze bijtanksessie en schrijf u snel in.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

U krijgt ongeveer één keer per maand nieuws, inspirerende cases of info over onze bijtanksessie in uw mailbox.

We behandelen uw gegevens met zorg. Lees gerust onze data policy in mensentaal.