Design: optimistisch, holistisch en realistisch

Design: optimistisch, holistisch en realistisch

Design betekent bij Antenno meer dan een jasje, de slagroom op de aardbeien of de strik rond de doos. Onze designers hebben een duidelijke visie over wat zij voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

“First, design is imagining the future and working towards it with intelligence and cleverness. We use design to close the gap between the situation we have and the one we desire. Second, design is a practice built upon making things for other people. We are all on the road together.”

‘The Shape of Design’, Frank Chimero

Deze omschrijving toont het optimisme van design: een situatie in de toekomst beter maken dan ze nu is. Als designer wil je dat doen voor bedrijven. Je maakt transformaties tastbaar en geeft er een gezicht aan, zodat anderen ermee aan de slag kunnen.

Ruis uitschakelen

Meer concreet gaat design over verhelderen: de complexiteit van een verhaal uitklaren en scherper communiceren. Het is een filter die je verhaal behapbaar maakt voor doelgroepen. Dankzij een proces van stilering sluit design foute interpretaties uit. De boodschap wordt teruggebracht tot de kern.

Als je spreekt, word je makkelijk misbegrepen. Dat geldt ook voor bedrijven. Design verkleint die kans, omdat er een context wordt gecreëerd rond de woorden. Door kleuren, looks en presentatie wordt de boodschap in een zekere richting gestuurd. Design betekent niet alleen de communicatie verbeteren, maar ook de ruis wegnemen. Want ook het omgekeerde geldt: slecht design kan ervoor zorgen dat iets fout wordt geïnterpreteerd.

The medium design is the message.

 

Hoge verwachtingen

Vandaag zijn de verwachtingen van klanten hoog. De dingen tot in de puntjes verzorgen is niet langer een extraatje, maar een teken van respect voor je doelgroepen.

Marktgerichtheid en klantgerichtheid worden dan twee kanten van hetzelfde verhaal. Een betere ervaring creëren helpt je om je doelstellingen te bereiken. Bijvoorbeeld een grotere instroom, betere conversie of hogere output. Tegelijkertijd zorgt goed design ervoor dat je de aandacht van klanten beloont, je zegt hen: we zijn blij dat je voor ons kiest, jij bent belangrijk voor ons.

Met een instrument als de Market Orientation Score (MOS) kan je design opvatten in een bredere betekenis: je leert naar een bedrijf te kijken als iets dat je ontwerpt. Design thinking is een mentaliteit om je marktgerichtheid te verbeteren. Oplossingen bedenken, processen verbeteren. Je geeft sturing aan je organisatie, zodat je relevant blijft voor je klanten. Dat is marktgerichtheid.

Die mentaliteit kan je doortrekken naar design in ‘smallere’ betekenis. Dan gaat het over gebruikservaringen (UX/UI) en concrete touchpoints. De designers van Antenno stimuleren een bedrijf om vanuit het perspectief van de klant of doelgroep te kijken. Zo volgt klantgerichtheid vanzelf.

Waar staan Belgische ondernemingen vandaag?

Design als verpakking versus design als manier om verandering uit te drukken. Waar staan Belgische ondernemingen vandaag? In veel nieuwe bedrijven, met name in de start-upcultuur, is de kracht van design al verder doorgedrongen. Nederland staat ook verder dan België. Coolblue is een goed voorbeeld: zulk klantgericht design bestaat nauwelijks in België, terwijl het in Nederland bijna de norm lijkt te zijn.

Bron: Twitter Coolblue

Voor veel kmo’s lijken een website of andere communicatiekanalen vaak nog bijkomstig. Er is al zoveel werk te doen. Sommige bedrijven zeggen: “het ziet er nog niet zo mooi uit, we weten dat we daar eens iets aan moeten doen”. Bij grote bedrijven speelt dan weer de kwestie dat het niet zo eenvoudig is om van systeem te kantelen of anders te gaan denken over design.

Kortom, er is nog heel wat potentieel dat onbenut blijft. Immers: design is een noodzaak, geen luxe.

Een verlengstuk van je identiteit

Bij Antenno ligt design in het verlengde van de positionering of strategie van een bedrijf. Dat betekent ook dat branding meer is dan een logo en een kleurenpalet.

Onze designers bekijken een merk als het verlengstuk van de identiteit van een bedrijf. Zoals iemand zijn uiterlijk en kleding past bij zijn of haar persoonlijkheid. Visuele keuzes worden gemaakt met een reden. Bepaalde kleuren of vormen roepen bepaalde gevoelens of associaties op die bij het bedrijf passen. Met klanten proberen we daarom niet te denken in de categorieën ‘mooi’ en ‘lelijk’, maar wel in wat geschikt is en wat niet, wat werkt en wat niet, en waarom dat zo is.

Door deze aanpak wordt de levensduur van design verlengd: onze designers willen iets opleveren dat zo tijdloos mogelijk is. Als je weet waarom je keuzes maakt, verkleint immers de kans dat vormgeving te zeer is gebonden aan trends. Door als merk voortdurend een klein beetje te vernieuwen, blijf je jaren actueel. Kijk maar naar het iconische Nike.

Nike campagne uit 1991

Een merk: een realistische metamorfose

Een merk is meer dan het visuele. Het behelst alle manieren waarop een bedrijf communiceert. Hoe neem je de telefoon op? Hoe ziet je interieur eruit? Met welke auto arriveer je bij klanten of kom je met de fiets? Welke jingle staat er onder een reclamefilmpje? Welke woorden gebruik je wel en welke niet? Bij Antenno is het voor designers een tweede natuur om mee te denken over de tone of voice van een bedrijf.

Voor ons gemengde team van designers, strategen en communicatiespecialisten is het een droom om een bedrijf mee te helpen transformeren, in de tastbare en meer ongrijpbare aspecten van een merk. Aan de hand van een MOS-meting of als verlengstuk van een brandingstrategie kunnen we een organisatie van kop tot teen aan te pakken.

Daarbij is het cruciaal om een bedrijf niet volledig te heruitvinden, maar te vertrekken vanuit de realiteit. Design moet de kloof tussen heden en toekomst vullen. En altijd trouw blijven aan de identiteit van een organisatie.

Antenno wil klanten tools aanreiken waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Na een veranderingstraject moet je als organisatie zelf inzicht hebben gekregen en er iets mee kunnen. Ook dat is klantvriendelijk design.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

U krijgt ongeveer één keer per maand nieuws, inspirerende cases of info over onze bijtanksessie in uw mailbox.

We behandelen uw gegevens met zorg. Lees gerust onze data policy in mensentaal.

Design inzetten om dichter bij klant en markt te komen?

Contacteer ons en wij denken graag mee