Digitale transformatie bij Club Brugge: “Ook een voetbalploeg moet futureproof zijn”

Digitale transformatie bij Club Brugge: “Ook een voetbalploeg moet futureproof zijn”

Waarom hecht Club Brugge veel belang aan digitale transformatie?

“Vijf jaar geleden kwamen voorzitter Bart Verhaeghe en ik aan boord en werd Club Brugge ook een vennootschap. Ons uitgangspunt was dat we een bedrijf met klanten zijn en dat we toekomstgericht moeten denken om als onderneming te groeien. Een manier van denken die relatief nieuw is, zeker in het Belgische voetbal. De toekomst is volgens ons digitaal en daarom hebben we ook de nodige stappen gezet en de nodige investeringen gedaan.”

“Door het koppelen van de resultaten van de fanbevraging aan onze data willen we de langetermijnrelatie met onze fans nog intenser, persoonlijker en zo ook duurzamer maken.”

Digitale transformatie begint bij het verspreiden van digitale vaardigheden en tools in heel de onderneming. Wat is het meest opmerkelijke dat jullie gedigitaliseerd hebben?

“We onderhouden en verzorgen onze terreinen tegenwoordig op basis van wetenschappelijke gegevens en computergestuurde informatie. Sinds we dat doen merken we een opmerkelijke vooruitgang in de kwaliteit van de terreinen.”

Hoe belangrijk zijn data voor een voetbalclub en wat is jullie ultieme betrachting op dit vlak?

“Club Brugge heet zo’n 500.000 sympathisanten, heel wat meer dus dan de mensen die naar het stadion komen. Via data kunnen we de emotionele band met hen verder verdiepen. We zijn van een evenementenorganisatie – de organisatie van 25 voetbalmatchen per jaar – geëvolueerd naar een belevingsorganisatie. We zijn nu een heel jaar door zichtbaar, onder andere met content en commerciële aanbiedingen. Om deze belevingsorganisatie naar een nog hoger niveau te tillen, willen we verder individualiseren. Niet elke sympathisant heeft dezelfde interesses. Sommigen willen naar het stadion komen, anderen niet of slechts bij Europese wedstrijden… Ons doel is sterk te segmenteren om de fan helemaal centraal te kunnen zetten en hem een maximale emotionele beleving te kunnen bieden.”

“Volgend seizoen starten we met een digitale fan board, waarbij we fans online betrekken bij activeringen voor commerciële partners.”

Volgens de Vlerick Business School gaat digitale transformatie veel verder dan digitale vaardigheden. Op welk vlak staat Club Brugge het verst en hoe uit zich dat?

“Ik denk aan twee elementen. Er is de waardenpropositie. Vijf jaar geleden hebben we ons afgevraagd waarvoor we staan. Dat leidde tot onze slogan ‘No sweat no glory’. Onze fan heeft het gevoel dat dit echt het hart is van onze club en dat het iets is waaraan hij of zij zelf kan meewerken. En zo komen we bij het tweede element, de co-economie. We houden tweejaarlijks een bevraging bij onze fans over wat zij goed vinden en wat voor verbetering vatbaar is.”

“Volgend seizoen starten we met een digitale fan board, waarbij we fans online betrekken bij activeringen voor commerciële partners. Zoiets creëert een sterk draagvlak voor deze activeringen. De volgende stap in onze digitale transformatie wordt trouwens het koppelen van de resultaten van de fanbevraging aan onze data. Zo willen we de langetermijnrelatie met onze fans nog intenser, persoonlijker en zo ook duurzamer maken.”