Digitalisering verbetert patiëntenervaring

Digitalisering verbetert patiëntenervaring

Onlangs verscheen op deredactie.be het opiniestuk “Waarom werken ziekenhuizen nog met pen en papier?” door Jeroen V.G. De vraag is niet ‘waarom?’, de vraag is ‘hoe lang nog?`

Digitalisering als middel

Ziekenhuizen zorgen ervoor dat mensen zich beter gaan voelen. Dat is een hele uitdaging. En die missie is enorm waardevol. Er kan allicht nog veel anders en beter om dat doel te bereiken.

  • Menselijkheid als doel | Een eerste, voor de hand liggende suggestie: neem elementen weg die mensen een slechter gevoel geven. Niemand is graag een nummer. In een ziekenhuis ben je dat soms heel letterlijk. Werk aan menselijk contact. Als een arts vier uur lang in je lijf gaat snijden, wil je die minstens kort gesproken hebben.
  • Digitalisering als middel | Nu krijg je als patiënt te vaak tegenstrijdige informatie. Iedere persoon die de ziekenhuiskamer binnenstapt, vertelt een ander verhaal. Dat is verwarrend. En vervelend. Stroomlijn de informatie daarom digitaal. Bundel ook de 23 verschillende formulieren die moeten worden ingevuld op één platform. Digitale innovatie biedt hier mogelijkheden voor efficiëntiewinst. Zo besparen artsen en verpleegkundigen ook heel wat tijd, om écht met hun patiënten bezig te zijn.
  • Kracht van verbinding | Het verplegende personeel staat vaak het dichtst bij patiënten en hun bezoekers. Geef hen meer vrijheid, instrumenten en mogelijkheden om in te zetten op echte verbinding. Creëer een kader waarin de nadruk van het ziekenbezoek komt te liggen op ‘bezoek’, en minder op ‘zieken’.

’Kwaliteitsvolle en innovatieve medische zorg’ als missie? Mooi zo. Maar wat met de patiëntenervaring?

Patiëntenervaring verbeteren

Voor de twijfelaars: eerder vroeg dan laat nemen A.I. systemen als een Watson het diagnostisch werk over. Ziekenhuizen, artsen en zorgverstrekkers kunnen maar beter nu inzetten op patientenervaring. Daarom hier ook een warme oproep aan alle ziekenhuizen, zorgverstrekkers en artsen: maak elkaar beter in het optimaliseren van de zorgervaring. Goed voor patiënten zorgen is zoveel meer dan beschikken over state-of-the-art machines, medicijnen en methodes.

Onze tip? Ga tijdens de volgende teamdag aan de slag rond ‘Patient Journeys’. Breng het traject van een patiënt in kaart en zoek mogelijkheden om die ervaring te verbeteren.

Gratis handvaten om deze uitdaging aan te pakken kan je hier downloaden.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

U krijgt ongeveer één keer per maand nieuws, inspirerende cases of info over onze bijtanksessie in uw mailbox.

We behandelen uw gegevens met zorg. Lees gerust onze data policy in mensentaal.

Meer over digitalisering?

Zelf aan de slag met 'Digital Innovation'