Employer Branding: Hoe ver sta jij?

Employer Branding: Hoe ver sta jij?

Onderzoek naar employer branding leert ons dat de voordelen legio zijn.

Employer branding of je propositie naar jouw huidige en toekomstige medewerkers is een belangrijke uitdaging voor heel wat bedrijven in tijden van war-for-talent (of war-for-attitude).

Een sterk employer brand heeft een directe impact op rekrutering:

  • Bedrijven die investeren in hun employer brand krijgen tweemaal zoveel respons op jobadvertenties. (bron Careerarc)
  • Recruiters met een sterk employer brand krijgen tweemaal zoveel respons op hun contactaanvragen. (bron Careerarc)
  • Een sterk werkgeversmerk verlaagt de kans op early-exits binnen de eerste 6 maand. (bron LinkedIn)

En ja, ook je bedrijfsresultaat:

  • Werkgevers met een goed employer brand kunnen hun rekruteringskosten per aanwerving verlagen met gemiddeld 43%. (bron LinkedIn)

Volgens het recente Global Recruiting Trends onderzoek van LinkedIn maakt slechts 56% van de bedrijven een prioriteit van hun ‘talent brand’. Bijna onbegrijpelijk als je weet dat goede werknemers in zowat elke business de kern uitmaken van het welslagen van je onderneming.

Nog heel wat werk aan de winkel dus.

Maar hoe weet je waar je kan beginnen en hoe ver je eigenlijk al staat met je employer brand? Hieronder een aantal vragen om samen de evaluatie te maken:

1. Maak je al het onderscheid tussen corporate en employer branding?

Vele bedrijven gaan er van uit dat hun huidige marketingcommunicatie inspanningen voldoende zijn om ook hun werkgeversmerk voldoende cachet te geven. Echter, potentiële werknemers zijn niet geïnteresseerd in een autoverzekering of een blikje frisdrank. Ze zijn op zoek naar een job. Employer branding behandelt potentiële werknemers als een aparte doelgroep, met specifieke behoeften naar een job toe. Anderzijds is ook de doelstelling vanuit je bedrijf anders. Je wil rekruteren, je cultuur doorgeven en versterken. Daarom is er ook een aanpak nodig die deze twee dimensies samenbrengt in een gespecialiseerd beleid.

2. Wat is je Employee Value Proposition (EVP)?

In navolging van het punt hierboven: heb je al nagedacht over je EVP? Analoog met de waardepropositie naar je klant, kan je ook gaan nadenken over het strategische voordeel voor werknemers om voor jou te werken? Waarom moeten ze jou kiezen? En kom niet af met de klassiekers als een ‘aantrekkelijk salarispakket met extralegale voordelen’ of ‘een flexibele en uitdagende werkplek’. Wat maakt jouw bedrijf écht anders?

3. Heb je al een Employer Journey uitgestippeld?

Silo-structuren zorgen ervoor dat HR-verantwoordelijken zijn toegewezen aan de uitvoering van subdomeinen. De verantwoordelijkheid naar de overkoepelende bijdrage van HR aan de strategische missie en visie van de onderneming, is daardoor niet altijd duidelijk aanwezig. Het is aan te raden vanuit een domeinoverstijgende ‘employer journey’ te werken. Laat medewerkers in aanraking komen met de bedrijfsstrategie en bekijk hoe je die levend kan houden in de organisatie. Stippel je gouden momenten uit en kijk hoe je deze optimaal kan benutten.

4. Zit er al storytelling achter je employer brand?

Mensen kiezen meer en meer voor een verhaal waar ze in geloven. Een authentiek verhaal, verteld vanuit mensen en ervaringen. Niet langer het klassieke corporate sprookje waarbij het bedrijf zich afschildert als een perfect plaatje. Ook bij het kiezen van een werknemer is dit sterk van tel. Zeker voor generatie Y en Millenials. Wil je meer weten over hoe je storytelling in je employer brand krijgt? Bekijk dan zeker onze Colfridis en Planet Talent cases voor meer inspiratie.

5. Lever je een consistente Employer Experience af?

Een potentiële werknemer komt op verschillende momenten in aanraking met je organisatie. Binnen of buiten traditionele rekruteringscycli. Een consistente ervaring afleveren overheen al deze touchpoints is van cruciaal belang voor de geloofwaardigheid van je employer brand. Maak daarom van employer branding geen taak voor het HR of Marketing departement. Trek het open naar de hele organisatie en laat iedereen deelachtig zijn aan het uitdragen van een eenduidig en consistent imago.

Employer branding

Meer weten? Contact