Employer branding: Hoe ver staat u?

Employer branding: Hoe ver staat u?

Onderzoek naar employer branding leert dat de voordelen legio zijn.

Employer branding houdt in: uw propositie naar uw huidige en toekomstige medewerkers. Het is een belangrijke uitdaging voor heel wat bedrijven in tijden van war for talent (of war for attitude).

Een sterke employer brand heeft een directe impact op rekrutering:

  • Bedrijven die investeren in hun employer brand krijgen tweemaal zoveel respons op jobadvertenties. (bron Careerarc)
  • Recruiters met een sterke employer brand krijgen tweemaal zoveel respons op hun contactaanvragen. (bron Careerarc)
  • Een sterk werkgeversmerk verlaagt de kans op early exits binnen de eerste 6 maanden. (bron LinkedIn)

En ja, ook uw bedrijfsresultaat vaart wel bij een employer brand:

  • Werkgevers met een goede employer brand kunnen hun rekruteringskosten per aanwerving verlagen met gemiddeld 43%. (bron LinkedIn)

Volgens het recente Global Recruiting Trends onderzoek van LinkedIn maakt slechts 56% van de bedrijven een prioriteit van hun ’talent brand’. Bijna onbegrijpelijk als u weet dat goede werknemers in zowat elke business de kern uitmaken van het welslagen van de onderneming.

Wilt u een volgende stap zetten? Bekijk dan onze gratis bijtanksessie ‘Voorbij de status quo met uw employer brand’.

Nog heel wat werk aan de winkel dus.

Maar hoe weet u waar u kan beginnen? En hoe ver u eigenlijk al staat met uw employer brand? Met deze vragen kan u de evaluatie maken:

1. Maakt u al het onderscheid tussen corporate en employer branding?

Vele bedrijven gaan ervan uit dat hun huidige marketingcommunicatie inspanningen voldoende zijn om ook hun werkgeversmerk voldoende cachet te geven. Maar potentiële werknemers zijn niet geïnteresseerd in een autoverzekering of een blikje frisdrank. Ze zijn op zoek naar een job. Employer branding behandelt potentiële werknemers als een aparte doelgroep, met specifieke behoeften. Anderzijds is ook de doelstelling vanuit uw bedrijf anders. U wilt rekruteren, uw cultuur doorgeven en versterken. Daarom is er ook een aanpak nodig die deze twee dimensies samenbrengt in een gespecialiseerd beleid.

2. Wat is uw Employee Value Proposition (EVP)?

De volgende stap: uw EVP. Analoog met de waardepropositie naar uw klant, kan u ook nadenken over het strategische voordeel voor werknemers om voor u te werken. Waarom moeten ze voor uw bedrijf kiezen? Klassiekers als ‘aantrekkelijk salarispakket met extralegale voordelen’ of ‘een flexibele en uitdagende werkplek’ maken al lang het verschil niet meer. Wat maakt uw bedrijf écht anders?

3. Heeft u al een Employer Journey uitgestippeld?

Silostructuren zorgen ervoor dat HR-verantwoordelijken zijn toegewezen aan de uitvoering van subdomeinen. De verantwoordelijkheid naar de overkoepelende bijdrage van HR aan de strategische missie en visie van de onderneming, is daardoor niet altijd duidelijk. Het is aan te raden vanuit een domeinoverstijgende ‘employer journey’ te werken. Laat medewerkers in aanraking komen met de bedrijfsstrategie en bekijk hoe u die levend kan houden in de organisatie. Stippel uw gouden momenten uit en kijk hoe u deze optimaal kunt benutten.

4. Gebruikt u al storytelling om uw employer brand te delen?

Mensen kiezen meer en meer voor een verhaal waar ze in geloven. Een authentiek verhaal, verteld vanuit mensen en ervaringen. Niet langer het klassieke corporate sprookje waarbij het bedrijf zich afschildert als een perfect plaatje. Ook een werknemer hecht belang aan het verhaal van uw bedrijf. Zeker generatie Y en Millenials. Wilt u meer weten over storytelling in uw bedrijfscontext? Bekijk dan onze bijtanksessie over storytelling.

5. Levert u een consistente Employer Experience af?

Een potentiële werknemer komt op verschillende momenten in aanraking met uw organisatie. Binnen of buiten traditionele rekruteringscycli. Een consistente ervaring afleveren op al deze touchpoints is van cruciaal belang voor de geloofwaardigheid van uw employer brand. Maak daarom van employer branding geen taak voor het HR- of marketingdepartement. Trek het open naar de hele organisatie en laat iedereen  een eenduidig en consistent imago helpen uitdragen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

U krijgt ongeveer één keer per maand nieuws, inspirerende cases of info over onze bijtanksessie in uw mailbox.

We behandelen uw gegevens met zorg. Lees gerust onze data policy in mensentaal.

Uw employer branding opportuniteiten verkennen?

Contacteer ons en wij denken graag mee

Wilt u weten wat de bouwblokken zijn van een sterke employer brand?

Volg onze ontbijtsessie