Gemeente zonder gemeentehuis: betere burgerbelevingen dankzij digitale transformatie

Gemeente zonder gemeentehuis: betere burgerbelevingen dankzij digitale transformatie

Vlaamse gemeenten willen de klik met hun burgers en ondernemers versterken via innovatieve digitale dienstverlening. De Vlaamse overheid maakt 35 miljoen euro vrij om hen daarin te ondersteunen, deels met EU-subsidiëring via NextGenerationEU.

Vraag

Digitalisering kan gemeenten helpen om hun dienstverlening klantgericht te vernieuwen en de burger en ondernemer de keuze te bieden hoe ze in contact komen met hun gemeente: digitaal of fysiek. Dankzij efficiëntiewinsten kunnen medewerkers van lokale besturen focussen op de essentie van hun werk: oplossingsgericht meedenken met de burger en maatwerkdienstverlening bieden bij complexere vragen. Minder en minder is het fysieke gemeentehuis de ‘hub’ waar alles is gecentraliseerd.

De Vlaamse overheid wil zowel de voorlopers bereiken als de kleine gemeenten die het moeilijker hebben om een digitale groeisprong te maken. Via 7 oproepen kunnen gemeenten innovatieve initiatieven indienen. Dit initiatief wordt genomen door Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur.

Antenno staat in voor de communicatie naar gemeenten, zodat ze projecten opzetten die passen in deze oproep.

Aanpak

Eerst werken we een goestinggevend communicatieconcept uit om het programma naar buiten te brengen.

Daarna verzorgen we de communicatie-uitvoering, met onder meer persberichtgeving, ontwikkeling van een projectwebsite, video- en andere contentcreatie, communicatieacties en campagnes.

Resultaten

Via gzg.vlaanderen.be bent u mee met de laatste ontwikkelingen.
Maar liefst 1 op de 3 Vlaamse gemeenten nam deel aan de eerste projectoproep.
De projectoproepen 2, 3 en 4 lopen tot februari 2022.

Ook goestinggevende communicatie uitsturen?

Contacteer ons