Employer branding als wapen in de strijd om talent

Een bedrijf zonder openstaande vacatures? Het lijkt iets uit een (nog niet zo lang) vervlogen tijd. Voor veel werkgevers is de zoektocht naar geschikt personeel de grootste kopzorg, en dat zal niet meteen veranderen.

In een recent artikel in De Tijd voorspellen experts dat de oorlog om talent alleen maar moeilijker zal worden. Hoe wij ernaar kijken? Met employer branding hebben werkgevers het sterkste wapen zelf in handen, al lijken er maar weinigen dat beseffen.

De jacht op aanstormend talent

Tegenwoordig is het jagen op personeel. Headhunters en recruiters inschakelen, eindejaarsstudenten aanspreken en jobstudenten een vast contract aanbieden.

Voor veel bedrijfsleiders is het dagelijkse kost in de strijd om talent. En dat terwijl ze ook hun huidige personeel niet uit het oog mogen verliezen. De concurrentie ligt altijd en overal op de loer. 

Bijna alle bedrijven kampen met hetzelfde probleem. In zowat elke sector dreigt een personeelstekort. VDAB telde nooit eerder zoveel openstaande vacatures als in 2021, en dat terwijl het aantal werkzoekenden historisch laag lag.

Experten verwachten niet meteen verandering. Integendeel, ze voorspellen dat de oorlog om talent in 2022 pas echt losbarst.  

Die evolutie maakten we bij Antenno van dichtbij mee. Maatwerkbedrijf A-kwadraat had nooit eerder problemen om vacatures in te vullen.

Nu staan er meerdere functies open, vooral technische profielen blijken bijzonder moeilijk te vinden. Ook bij Fluvius verloopt de zoektocht naar techniekers en IT’ers stroef. Vooral in knelpuntsectoren komt het erop aan om uw troeven als werkgever uit te spelen. 

De witte raaf, met uitsterven bedreigd

Vraag en aanbod zijn uit balans. Terwijl werkgevers vooral op zoek zijn naar hooggeschoolde profielen, zijn het vooral laaggeschoolde profielen die werk zoeken. Daarenboven zijn werkgevers vaak erg veeleisend. Ze streven naar een unieke een-op-een match en lijken niet te beseffen dat witte raven in ons huidige arbeidsklimaat steeds zeldzamer worden. 

We kunnen ons afvragen of vacatureteksten met een waslijst aan specifieke kennis en ervaring nog wel van deze tijd zijn in de strijd om talent.

Willen we niet liever een persoonlijke klik, intrinsieke motivatie, zin om te groeien en voeling met onze organisatiecultuur? En laten we klassieke ‘functies’ en hun strakke functiebeschrijving niet beter los om naar ‘rollen’ te evolueren?  

Een ding is zeker: werkgevers doen er beter aan te aanvaarden dat kandidaten niet vanaf de eerste werkdag aan al hun verwachtingen zullen voldoen. Via interne opleidingen en door on the job bij te leren, lukt dat op termijn wel.

In plaats van (tevergeefs) op een witte raaf te wachten, richten werkgevers zich beter tot gemotiveerde kandidaten met groeipotentieel. 

Aansluiting zoeken bij wat talent vandaag zoekt is broodnodig
Aansluiting zoeken bij wat talent vandaag zoekt is broodnodig (Parma, Italië)

Het sterkste wapen, dat bent u zelf

Wie de oorlog om talent wil winnen, moet zijn beste kaarten op tafel leggen. Tekenpremies, hogere lonen en snoepreisjes laat u maar beter in de trukendoos zitten. Werknemers kijken verder dan dat. Bovendien motiveren zulke beloften slechts op de korte termijn, een duurzame werkrelatie vloeit er niet uit voort.  

Zelfontplooiing, doorgroeimogelijkheden, plezier op het werk en zingeving. Daar zijn werknemers vandaag naar op zoek. Dat is wat hen op de lange termijn motiveert. Werknemers zijn geïnteresseerd in waar een werkgever voor staat en in de meerwaarde die hij te bieden heeft.  

“Te veel kmo’s focussen op de vacature en vergeten hun bedrijf in de markt te zetten. Nochtans is dat heel belangrijk. Vertel zelf naar wat voor werkkracht je zoekt, laat collega’s getuigen over de sfeer en de bedrijfscultuur (...). Zo'n video leidt tot meer conversie dan het zoveelste standaardtekstje.” – Anouk Lagae, CEO van Accent Job 

Door uw bedrijf als ideale werkgever op de kaart te zetten, kan u (aanstormend) talent overtuigen. Eigenheid vormt daarbij uw grootste troef.

Daarom speelt de Aquafin employer brand in op waarden als teamsamenwerking en persoonlijke ontwikkeling. Een sterke employer brand leidt niet alleen tot meer conversie en betere kandidaten, ook de retentie en het welzijn van uw huidige medewerkers gaan erop vooruit.

Origineel artikel

Bijtanksessie: marketingskills voor recruiters

Tijdens deze bijtanksessie leren we u waar, wanneer en vooral hoe u talent vandaag kan raken.
En hoe u met uw eigenheid kunt uitpakken om talent in te pakken.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram