Innovatie en disruptie: je markt blijven vinden in crisistijd

Organisaties in crisistijd. Wat zouden klanten en medewerkers nu ongelooflijk waarderen? Deze week: omdenken in businessopportuniteiten.

In crisistijd kan een bedrijf waarde creëren op onverwachte manieren. Wat zouden klanten en medewerkers nu ongelooflijk waarderen? Reputaties worden gemaakt en gekraakt. Integere communicatie en maatschappelijk verantwoorde waardecreatie zullen worden beloond.

Wij bundelen wekelijks voorbeelden van organisaties die op hun eigen manier proberen om te gaan met de situatie. Deze week: omdenken in businessopportuniteiten. Hou vol!

Omdenken

Je hoort het dezer dagen regelmatig: er gebeuren dingen die tot voor kort ondenkbaar waren. Ondanks de moeilijke omstandigheden, kan je daar ook de voordelen van inzien.

Mensen, bedrijven, overheden doen aan 'omdenken': het geijkte pad verlaten en kijken wat er dan mogelijk is. Waarom? Omdat het moet. Omdat het mag. Omdat het kan.

'Omdenken' wil zeggen denken in termen van kansen en niet van problemen. Je maakt van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid. Kan van pas komen in crisistijden.

Innovatie in het kwadraat

Stel, je bent een start-up met een innovatief idee. Je zoekt betrouwbare partners, bereidt nauwkeurig de productlancering voor, boekt je eerste successen. En dan is er plots de coronacrisis. Het overkwam medisch bedrijf Ergotrics dat gespecialiseerd is in het positioneren en verplaatsen van patiënten met perslucht.

“We zagen in de reportage over corona in een Italiaanse ziekenhuis de ene patiënt naast de andere op zijn buik liggen. De volgende dag werd in ons intern overleg onmiddellijk besloten om onze productlancering voor intensieve zorg te versnellen. Te meer omdat ons product voor operaties niet meer aan de man kon worden gebracht en dat zou het einde kunnen betekenen van ons jong bedrijf,” zegt CEO Inge Bruynooghe.

“Op dat moment moet je de durf hebben om te investeren. We hebben meteen de afspraken en kosten gemaakt om honderd kussens per dag te kunnen produceren. Dat is ondernemerschap.” Ergotrics en haar partners Vinya en A-kwadraat hebben op korte tijd hun product bijgesteld, de nodige tests en certificeringen doorlopen en de productiecapaciteit opgedreven.

Snel schakelen

“Wij zien Vinya en A-kwadraat als partners, niet louter als leveranciers. Zij zijn altijd nauw betrokken geweest bij het proces. Door die sterke band en door onze expertise en kennis samen te leggen, konden we snel schakelen. Een andere voorwaarde: onze partners zijn dichtbij. Relationeel en fysiek. Ik kan me voorstellen dat het in deze tijd een les is voor veel organisaties: een lokaal netwerk van leveranciers is belangrijk.”

“Alle koppen staan in dezelfde richting. Dan kan een partnerschap heel vlot gaan,” vult Aristide Melissas, CEO van Vinya, aan. Ook de kmo denkt innovatief in deze tijden: naast de kussens van Ergotrics, werd een nieuw product gelanceerd, SecureFace, een spatvrij beschermscreen voor het gezicht. “Wij blijven alert, met een luisterend oor en open ogen, en proberen ons steentje bij te dragen voor het welzijn van iedereen.”

Lees hier het volledige interview met Inge Bruynooghe en Aristide Melissas

Productie bij A-kwadraat (Turnhout)

Ondernemerschap geboren uit noodzaak

Het verhaal van twee Gentse broers is al even zot. Op 21 maart zag student geneeskunde Jan Herregodts tijdens een stage in het ziekenhuis de coronapatiënten toestromen. Hij praat erover met zijn broer Stijn, doctoraatsstudent gespecialiseerd in robotchirurgie. Twee dagen later bestellen ze onderdelen. Tien dagen later wordt de vzw Gear Up Medical opgericht om vereenvoudigde beademingstoestellen te producteren.

Dankzij IGMO, een netwerk van 180 bedrijfsleiders van de Vlerick Business School, kwamen de broers in contact met bedrijven die de ontwikkeling en productie van het toestel kunnen realiseren. Vanaf begin april kunnen er duizend toestellen per week worden geproduceerd.

De succesfactor? Snel schakelen, de gebundelde krachten van onderzoekers, ingenieurs en ondernemers, en veel partners met goodwil.

Disruptie

Foodmaker is een ‘gezonde fastfoodketen’ met dertien afhaalrestaurants. Niet alleen bleven de restaurants al snel gesloten, nog voordat het door de overheid werd opgelegd, ook de uitbreidingsplannen met vijf nieuwe restaurants gingen niet door. CEO Lieven Vanlommel schatte het inkomstenverlies op 200.000 euro per week.

Een ontwrichtende context vraagt om disruptief denken. Foodmaker ging nauwer samenwerken met Delhaize en ging op korte tijd van start met Vedge Bags, maaltijdboxen met kant-en-klare maaltijden of zelf te bereiden gerechten. Onder de noemer #vedgeversusvirus werd een volledig nieuw businessmodel uitgewerkt dat ook na de crisis zal blijven bestaan.

Tips van Ergotrics en Vinya

"In een crisis kan je het probleem proberen te zien als een opportuniteit. Wij gingen niet bewust op zoek naar kansen, maar hielden wel een positieve mindset. Door met een open blik te kijken naar wat er in de samenleving gebeurt. Eens die kans zich aandiende is het zoals altijd een kwestie van heel hard werken en erin geloven. En van financiële risico’s nemen. Dat is ondernemen.”
Inge Bruynooghe, CEO Ergotrics

“Zet je voor de spiegel in tijden van crisis, om te kijken wat je verkeerd deed maar ook hoe je jezelf kan verbeteren. Af en toe stilstaan is niet achteruitgaan.”
Aristide Melissas, CEO Vinya

Inschrijven voor onze maandelijkse liefdesbrief?

Geen spam, geen mysterie. Wel heel boeiende materie.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram