Waarom zou u als bedrijf nog deelnemen aan jobbeurzen?

Ja, dat heeft nog altijd zin. Maar doe het wel met de juiste verwachtingen.

Van hoeksteen naar 'een' touch point

Zowel organisatoren als bedrijven geven aan dat het steeds moeilijker wordt om bezoekers naar jobbeurzen te lokken. De tijd dat werkzoekenden er doelgericht naartoe gingen, is voorbij. En toch kan wie wil elke dag minstens een jobevent bezoeken.

Het concept is (nog) niet voorbijgestreefd, maar het is wel grondig veranderd.

Wat ooit de hoeksteen was van iemands zoektocht naar werk, is nu slechts een van de vele manieren om bij een werkgever aan te kloppen.

Jobbeurzen zijn gereduceerd tot een touchpoint, maar wel een touchpoint waarmee u als werkgever het verschil kan maken.

Ja, deelnemen aan jobbeurzen heeft nog altijd zin. Maar doe het wel met de juiste verwachtingen.

Stilstaan is vooruitgaan

Op een jobbeurs kan u heel wat mensen uit uw doelgroep bereiken. Maar tegelijkertijd bokst u op tegen heel wat concurrenten. Opvallen is de sleutel tot succes, en stilstaan is daarbij het nieuwe vooruitgaan.  

Wie opvalt en erin slaagt om bezoekers met zijn of haar stand tot stilstand te brengen, laat gegarandeerd een indruk na. Al is het maar omdat slechts weinig werkgevers daarin slagen.  

Maar hoe lokt u bezoekers naar uw stand?
Hoe brengt u hen effectief tot stilstand?
En hoe zorgt u ervoor dat u de juiste indruk nalaat?

Hecht niet té veel belang aan uw beursstand

Om op te vallen hoeft u echt niet te investeren in een state-of-the-art beursstand. U wil dat bezoekers u herinneren omwille van uw werkgeversmerk, niet vanwege uw stand. Kies voor een open en uitnodigende beursstand, die aansluit bij uw employer brand.  

Met foto’s en video’s maakt u uw stand persoonlijker. Denk daarbij niet te veel inside-out.

Toon niet alleen wie u bent en wat u doet, maar haak voldoende in op wat talent vandaag van een werkgever verlangt en verwacht

jobbeurzen kandidaten outside in denken en handelen
Uw eigen verhaal is van tel, maar denk en handel ook in de andere richting: outside-in. Wat wil uw kandidaat? (Londen, VK)

Hippe, coole gadgets zijn geen sleutel tot succes

Met een fancy speaker met logo of een traditionele balpen met merknaam zal u bezoekers niet verleiden. Bij jongere doelgroepen loopt u zelfs de kans dat ze snel een aantal gadgets meegraaien, zonder naar uw verhaal te luisteren. 

Wilt u toch graag iets meegeven? Kies dan voor een gadget dat rechtstreeks verband houdt met uw core businessOf maak iets nuttigs uit restmateriaal. Overschotten plastic, bijvoorbeeld, kan je verwerken tot jetons voor in een winkelkar. 

Het voordeel? U hebt meteen een interessant verhaal te vertellen, en verhalen blijven hangen. Elke keer dat bezoekers het voorwerp gebruiken, denken ze terug aan u en uw verhaal.   

Wil dat zeggen dat u enkel een origineel voorwerp mag meegeven? Zeker niet. Want hoewel QR-codes milieuvriendelijk en modern zijn, grijpen bezoekers alsmaar vaker terug naar een old school brochure of flyer. En ook daarbij geldt: respecteer uw employer brand en probeer eruit te springen.

Interactie, een persoonlijke aanpak en actieve recruiters doen het wel goed

Zorg ervoor dat uw beursbemanners zelf het initiatief durven te nemen. Ook wanneer bezoekers hen voorbij dreigen te lopen. Grijp de kans om bezoekers te vragen of ze uw bedrijf kennen, pols naar hun achtergrond en koppel terug met passende rollen en opportuniteiten die u hen te bieden heeft.  

Dragen bezoekers een naamkaartje? Spreek hen dan meteen aan met hun voornaam. 

Een persoonlijke benadering werkt immers een pak beter dan een vooraf ingestudeerde monoloog. 

Wél winnen met uw employer brand?

Van HR en talentvisie tot EVP en social update

Zoek actie op

Wilt u er echt uitspringen? Zorg dan voor (inter)actie. Voorzie een quiz of vraagstuk dat aansluit bij uw kerndomein en ter plaatse kan worden opgelost. Toon concrete voorbeelden van wat u maakt of doet. Of geef bezoekers het materiaal dat u gebruikt zelf in handen. 

Het hoeft niets groots te zijn om de nieuwsgierigheid te prikkelen, en het geeft je meteen een onderwerp om bezoekers over aan te spreken. 

Beursbemanners maken de stand

Kies ze slim. Enthousiaste mensen, die echt op de beurs willen staan. Mensen die uw werkgeversmerk ademen, en het mee willen verspreiden. Beursbemanners die niet bang zijn om mensen aan te spreken en actief bezoekers naar uw stand te lokken. 

Probeer naast recruiters ook mensen uit het veld mee te nemen. Zij weten als geen ander hoe het er écht aan toegaat, zij kennen de kneepjes van het vak. Niets zo jammer als oprecht geïnteresseerde bezoekers verliezen omdat u concrete vragen niet kan beantwoorden. Bovendien werken authentieke verhalen een pak overtuigender dan vooraf ingestudeerde waarden, normen en voordelen.

Kandidaten bepalen vandaag mee uw way of work in rekrutering (Berchem, Antwerpen)
In rekrutering is uw visvijver verleggen cruciaal (Berchem, Antwerpen)

Ten tijde van een war of talent is het enorm moeilijk om potentiële kandidaten te bereiken. Jobbeurzen geven u de kans om uw doelgroep fysiek te ontmoeten. Maar terwijl het aantal bezoekers verder afneemt, blijft de concurrentie even groot.  

Daarom is het belangrijk dat u selectief te werk gaat. Schrijf u niet zomaar in voor zo veel mogelijk jobbeurzen, gewoon omwille van de merkbekendheid. Met die tactiek zullen uw inspanningen en investeringen torenhoog boven de resultaten uitstijgen.  

Maak in plaats daarvan een doordachte selectie die voor uw bedrijf relevant is. Kies beurzen die plaatsvinden in interessante regio’s of zich toespitsen op specifieke doelgroepen. En stem uw beursbemanners af op het doelpubliek, door collega’s met een lokale tongval of een bepaalde achtergrond in te schakelen. 

Hebt u een steengoede kandidaat voor u? Aarzel dan niet om meteen een afspraak vast te leggen, en liefst zo snel mogelijk. Want voor u het weet is iemand anders u voor.  

Communiceer ruim op voorhand en volg nadien verder op

Communiceer gericht. Voor én na de beurs. Toon de buitenwereld aan welke jobbeurzen u deelneemt. Vermeld ze op uw jobsite en jobboards, deel uw deelname op social media, vraag medewerkers om uw deelname te delen of lanceer een gerichte advertentiecampagne. 

Idealiter hebben bezoekers uw bedrijf al eens gezien voor ze ermee geconfronteerd worden op de beurs. 

Na de beurs volgt u bezoekers die hun gegevens achterlieten best zo snel en persoonlijk mogelijk op. Durf daarbij de traditionele kanalen te overstijgen. Waarom stuurt u eens geen berichtje via Messenger, Instagram of Whatsapp?

Ons werk in employer branding zien?

Duik in onze cases

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram