Sinds twee maanden werk ik als communicatieconsultant bij Antenno. Vanuit mijn communicatie-expertise verdiep ik mij in topics als employer branding en recruitment marketing. Om mijn expertise te verbreden en mijn kennis te verdiepen, ben ik lid geworden van Recruiters United.
Op 4 november 2021 richtte de organisatie haar jaarlijkse Employer Branding Summit in, een event dat ik als kersvers lid niet wou missen. Dit jaar stond de opleidingsdag in teken van merkvoorkeur en het effect op employer branding.
De online eventpagina voorspelde een dag van elkaar ontmoeten, inspireren en best practices uitwisselen. Die voorspelling kwam uit.
Tijdens de rit naar huis zette ik de drie inzichten die mij het meest bijbleven op een rijtje.
Ondernemingen met een sterke en unieke identiteit zijn aantrekkelijker. Ze formuleren een duidelijke missie, die ze realiseren vanuit een krachtige visie.
Dat kan ervoor zorgen dat merken bekend gaan staan als ‘de interessantste investeringskans’, ‘leverancier van de beste kwaliteit’ en ‘de ideale werkgever’. Kortom, sterke merken helpen mensen kiezen. Op voorwaarde dat hun sterktes zichtbaar zijn.
Een succesvolle onderneming maakt haar identiteit kenbaar. Indirect, met haar activiteiten. Direct, via haar communicatie. Elke boodschap – van social media post over interne nieuwsbrief tot vacaturetekst – moet de sterktes van het merk tonen en bevestigen.
Alleen zo krijgt de buitenwereld voldoende context om zich met een onderneming te associëren. En laat nu net die verbondenheid cruciaal zijn om merkvoorkeur op te bouwen, zowel bij klanten als bij (potentiële) werknemers.
Een merk is in wezen niets meer dan een verhaal in ons hoofd, met werkgever en werknemers als hoofdpersonages. Zij zorgen voor actie, zij nemen het woord. Helaas maken dynamiek en dialoog niet zomaar van elk verhaal een succes. Net zoals alle verhalen, is ook een ondernemingsverhaal pas geslaagd als het op de een of andere manier raakt.
People will forget what you said. People will forget what you did. But people will never forget how you made them feel. – Maya Angelou
Louter je ondernemingsmerk beschrijven, heeft weinig effect. Zulke descriptieve boodschappen verdwijnen doorgaans snel in de vergetelheid.
Alleen als je erin slaagt om mensen met jouw unieke ondernemingsverhaal te raken, zal je de voorkeur voor je merk zien stijgen.
Als elke medewerker bijdraagt aan een ondernemingsmerk, maakt dat van alle medewerkers automatisch ook medemerkers. Een employer branding inzicht dat een interessante opportuniteit onthult.
Door persoonlijke getuigenissen en verhalen van medewerkers te delen, kunnen ondernemingen de voorkeur voor hun merk aanwakkeren en versterken. Dat effect wordt nog groter wanneer medewerkers zulke berichten ook via hun eigen kanalen verspreiden.
Voor potentiële werknemers vormen persoonlijke getuigenissen vaak hét bewijs dat een werkgever zijn beloftes nakomt. Delen de huidige medewerkers een bericht over een fijne teamactiviteit, dan bevestigt dat de goede teamsfeer.
Moedigen ze hun eigen netwerk aan om op openstaande vacatures te solliciteren, dan zijn ze zelf tevreden over hun werkgever.
Reden te meer voor ondernemingen om hun medewerkers hierin te ondersteunen. Door een cursus LinkedIn te organiseren, leidinggevenden het goede voorbeeld te laten geven of door hapklare social media posts te voorzien, kunnen ondernemingen hun medemerkers promoveren tot medewervers.
Met goesting en enthousiasme om deze inzichten met collega’s en klanten te delen, ben ik die avond naar huis vertrokken. Boordevol nieuwe ideeën voor bestaande projecten kwam ik thuis.
Daarmee heeft deze opleidingsdag nog maar eens bevestigd dat employer branding een speeltuin is die het kind in mij wakker maakt.
Pak uw eerste quick wins mee in deze gratis, online sessie.