A-kwadraat: maatwerk voor een sterk merk

A-kwadraat: maatwerk voor een sterk merk

Amival en Alito zijn twee maatwerkbedrijven die een lange geschiedenis en een stevige reputatie hebben opgebouwd. In 2019 fuseren ze tot A-kwadraat, de exponent van de twee bedrijven. Het nieuwe merk moet een visuele identiteit krijgen en het bedrijf wil stappen zetten op het vlak van interne en externe communicatie.

Vraag

Antenno heeft een langdurig partnerschap met Amival. Toen het bedrijf een tijdje geleden aan een rebranding toe was, hebben we een cocreatief traject rond positionering uitgezet, een frisse nieuwe huisstijl ontwikkeld en een fonkelende website gerealiseerd. Nu Amival en Alito fuseren zetten we samen de stap naar A-kwadraat.

De vraag van A-kwadraat:

 • Rebranding: een nieuwe merkidentiteit die de eigenheid van beide fusiepartners incorporeert.
 • Grafische vormgeving: de nieuwe identiteit laten leven in alle relevante dragers, templates uitwerken, een mascotte uitwerken, het jaarlijkse duurzaamheidsverslag realiseren, enzovoort.
 • Marketing outsourcing: gas geven aan de hand van een concrete, jaarlijkse doelstellingen op het vlak van interne en externe communicatie. Zodat A-kwadraat een sterk en toonaangevend merk wordt in de markt, met betrokken medewerkers en klanten.

Aanpak

Voor de rebranding moet het snel gaan, want A-kwadraat moet op luttele maanden tijd naar buiten komen. Dankzij een jarenlange band, kan ons creatief team in geen tijd een voorstel uitwerken. We denken incrementeel en behouden wat goed was. Maar we proberen ook de gevoeligheden van een fusie te begrijpen en een stap verder te zetten in de identiteit.

In een paar korte sprints pingpongen we met A-kwadraat. Ons designtalent weet een krachtige en robuuste huisstijl uit te werken. Daarna zetten we alles op alles om vlaggen, website, wegwijzers, persbericht, visitekaartjes, briefpapier, salespresentatie, en nog veel meer klaar te krijgen.

Als de stroomversnelling achter de rug is, gaan we voor een nauwe, inhouse samenwerking. Wat zijn de noden van A-kwadraat in de nabije toekomst? Door goed te luisteren naar wat er in de organisatie leeft, bepalen we telkens prioriteiten voor het jaar dat komt op het vlak van interne communicatie & cultuur, externe communicatie & marketing.

Resultaten

Een vernieuwde identiteit

  • De identiteit van Amival vormt de basis. De baseline wordt behouden en ook enkele visuele elementen blijven relevant. De algemene uitstraling wordt stoerder en warmer.
  • Het kleurenpalet staat toe om te variëren naargelang de verschillende business units daar behoefte aan hebben, de ene keer meer klinisch, de andere keer meer organisch.
  • De fotografie toont de vele handen van A-kwadraat in hun ‘natuurlijke’ context. De beelden hebben een warme, menselijke en organische sfeer.

Stappen zetten met betrekking tot de prioritaire doelstellingen

 • A-kwadraat krijgt een mascotte die ingezet wordt voor veiligheid, preventie en andere zaken.
 • De cultuur van A-kwadraat wordt expliciet gemaakt op verschillende niveaus en we zetten mee acties op om de waarden in de hele organisatie te laten leven.
 • Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen worden een echte onderscheidende factor in de propositie van A-kwadraat, dat komt bijvoorbeeld uit de verf in het jaarlijkse Duurzaamheidsverslag.
 • We werken aan klantrelaties met een verbeterde klanttevredenheidsenquête en een stramien voor cocreatie.
 • We brengen continuïteit in externe communicatie met regelmatige nieuwsberichten, sociale-mediaposts, storytelling, SEO & SEA, advertenties, enzovoort.

Organisatiecultuur expliciet maken

In 2019 organiseerde A-kwadraat werksessies met omkaderingsleden, doelgroepmedewerkers en bestuursleden. In de hele breedte van de organisatie werd zo het gesprek opgestart over de gedeelde koepelwaarden. Iedereen gaf vanuit zijn eigen werkrealiteit invullingen, perspectieven en verhalen over die waarden.

Op basis van die input kwamen we tot een gelaagd model dat voortvloeit uit de missie en visie van A-kwadraat en eer doet aan de complexiteit van een organisatiecultuur. Het waardenkader bevat een overkoepelende overtuiging die voor de hele organisatie geldt en een aantal gedragsregels die in de dagelijkse realiteit worden verwacht. Daarnaast gaat de cultuur van A-kwadraat ook leven in de formele afspraken en systemen. En in informele symbolen en rituelen. Op die twee laatste niveaus is het mogelijk om verschillen te laten bestaan tussen verschillende business units.